Skip to main content

Kesan Kemoterapi Kanser Yang Mengerikan

Assalammualaikum,
Kebanyakkan pesakit kanser takut untuk menjalankan kemoterapi kerana bimbang dengan kesan kemoterapi yang dianggap mengerikan. Mari kita lihat antara kesan selepas proses kemoterapi ini.
Rambut gugur Ubat kemoterapi akan memberi kesan buruk bagi sel-sel yang sedang aktif membelah. Salah satu kesannya adalah keguguran rambut. Rambut akan menjadi gugur kerana kerana ubat kemoterapi akan merosakkan sel-sel rambut yang akan tumbuh.
Penurunan berat badan - Kemoterapi juga akan membuat berat badan menjadi tidak stabil. Ada pesakit yang akan mengalami kenaikan berat badan dan ada juga penurunan berat badan yang mendadak. Jadi pemakanan sihat dan seimbang serta dilengkapkan dengan pemakanan tambahan (food supplement) adalah sangat penting untuk para pesakit supaya lebih sihat.
Cirit birit Cirit-birit akibat kemoterapi ini adalah disebabkan oleh pengaruh kemoterapi terhadap sel pelapis usus, sehingga pesakit akan mengalami cirit-birit, dan akan kehilangan banyak cecair. Oleh kerana itu, jika pesakit mengalami cirit-birit, disyorkan untuk banyak minum air kosong agar cecair dalam tubuh lebih seimbang.
Lesu dan letih Lesu dan letih memang merupakan perkara normal yang akan dirasakan selepas melakukan kemoterapi. Pesakit memerlukan rehat yang mencukupi agar dapat memulihkan tenaga kembali.
Gangguan pendengaranUbat kemoterapi yang digunakan, mampu merosakkan koklea yang ada di dalam telinga. Pesakit perlu peka tentang perubahan ini dan segera maklumkan kepada doktor.

Baiki Sel Kembali

Memperbaiki DNA
Setiap hari tubuh kita mengalami kerosakan DNA (antara akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut. Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi kerana Vivix membantu mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.

Memperbaiki Tenaga Sel
Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga dan ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.

Membantu Meningkatkan Fungsi Otak, Kardiovaskular, Immuniti dan Sendi
Semakin kita meningkat usia, badan akan mula berasa sakit di sana sini dan ingatan juga menjadi semakin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.

Bebas Kanser dan Kembali Sihat

Bekas pengacara NTV7, Law Chu Hian merupakan bekas pesakit kanser. Beliau telah mengamalkan Vivix dan vitamin lain dari Shaklee untuk memastikan khasiat yang diperlukan beliau mencukupi. Jom lihat gambar beliau. Sihat dan nampak lebih muda.


Sekiranya anda atau orang yang anda sayang menghidap penyakit kanser dan perlu melalui rawatan kemoterapi, anda boleh ikhtiar dengan Vivix dan beberapa vitamin yang akan saya cadangkan khas untuk anda. Saya boleh dihubungi di whatsapp 0123807024 (Najihah Razali) sekiranya anda ingat membuat pesanan dan juga konsultasi eksklusif.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…