Skip to main content

Tips Elak Sembelit dan Buasir Semasa Hamil

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Sembelit dan buasir semasa hamil sangat lah tidak selesa. Siapa yang pernah mengalaminya pasti akan berasa sedikit trauma. Bila dapat tahu yang diri mengandung lagi tentulah gembira kan, tetapi bila teringatkan pengalaman lalu sembelit hingga berdarah, pasti berasa bimbang kan.

ubat sembelit yang selamat untuk ibu hamil


Tonton Pengalaman Sembelit Jiha di sini



Lagi Tips Elak Sembelit yang boleh anda amalkan

Tips Elak Sembelit

1. Bila rasa nak membuang tu datang, JANGAN TUNGGU. Terus menuju ke bilik air. Kalau tak boleh terbantut.

2. Walaupun rasa nak membuang tu tak datang sekalipun, ibu hamil atau berpantang kena juga duduk di mangkuk jamban dan cuba kosongkan usus kalau boleh.

3. Lebihkan sayuran dalam menu.

4. Kisar buah prune dan minum jusnya.

5. Makan orange sunkist.


Cara pantas, selamat dan sihat ELAK SEMBELIT

Ostematrix setiap hari dapat mengelakkan ibu hamil dan berpantang dari terkena bahana sembelit. Setiap pagi, ibu akan 'melawat' bilik air dan tidak perlu risau dengan najis yang keras macam batu itu lagi. Ostematrix membantu melembutkan najis agar proses membuang berjalan lebih lancar dan 'pain free'. 

Selain dari mengelak masalah sembelit, Ibu hamil dan berpantang patut ambil Ostematrix untuk memastikan bekalan kalsium yang cukup. Ianya juga bagus bagi mengelakkan kekejangan di betis dan kaki dan membentuk tulang yang sihat untuk ibu dan bayi.


Sekiranya nak mengelak dari bahana sembelit, 
Hubungi saya sekarang 
Najihah Razali
whatsapp : 0123807024
email : sitinajihah83@gmail.com
Facebook : Najihah Razali

Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Kedai Perabot MURAH di Pulau Pinang

Since ramai sangat yang bertanya tentang almari gojes khas untuk stok Shaklee tu... ok let me share
Memang kedai perabot ni MURAH la di area Pulau Pinang ni. Jiha discover masa mula-mula pindah Penang dulu sebab nak mencari stove cabinet. Since rumah sewa kan, cari yang murah la. Rumah sendiri nanti, kalau ada rezeki baru la pasang kitchen cabinet idaman kalbu ahahahaha.
So google punya google jumpa la... stove cabinet nya RM120 je. Rata-rata kedai yang kami survey, paling murah pon rm300, kualiti yang sama malah ada yang lagi teruk kualiti pun ada tapi mahal. Oh NO...tidak berbaloi. So akhirnya kat kedai Uncle tu, dapat beli stove cabinet dan cabinet untuk letak pinggan mangkuk semua. Puas hati hehehhee.
Almari stok Shaklee ku yang murah. Nak yang macam Ikea macam neni Hadhatina punya, tapi tak muat kereta la pulak nak angkut dr sana ke Penang. And if nak kumpul order pon...kos lori semua tu jd mahal jugak. So google and jumpa satu kedai ni, kat Simpang Ampat. Tapi harganya RM700. So…