Cegah Keradangan Penyelamat Anda Menderita Penyakit Kronik

March 09, 2017

Keradangan ni lah sebenarnya punca terjadi nya pelbagai penyakit. Contoh : Sakit jantung, keradangan nya adalah pada arteri, kalau sakit arthiritis pula, keradangan pada sendi. Bila makan ubat, ubat bantu untuk redakan symptom penyakit tu, tetapi tak rawat 'root cause' iaitu keradangan itu sendiri.


Punca terjadi keradangan ini, Jiha ada share pada post Necrosis tempoh hari, boleh juga rujuk entry ni --> http://bit.ly/2m9Fiyt

Ada satu hormon ni nama dia Eicosanoids. Eicosanoids yang terhasil daripada pengambilan asid lemak Omega-3 akan bertindak sebagai anti-keradangan untuk penyakit kronik seperti penyakit jantung, kanser dan artiritis. Jadi untuk mereka yang mempunyai seperti penyakit kronik di atas dinasihatkan untuk menambah Omega-3 dengan EPA dan DHA yang lebih tinggi untuk mengurangkan keradangan.


Ikan Salmon kaya dengan Omega-3?


Ye ikan salmon antara sumber yang kaya dengan khasiat Omega-3 tetapi kebanyakkan ikan Salmon yang dijual di pasaraya ialah ikan Salmon ternakan di mana kajian menunjukkan Omega-3 nya sudah berkurang lebih 50% berbanding ikan liar dari lautan.

Ikan masih sumber Omega-3 yang tinggi kalau nak dibandingkan dengan sumber lain. Shaklee hanya mendapatkan sumber Omega-3 nya dari ikan liar laut untuk menghasilkan Omega Guard.

Omega Guard mengandungi dosage EPA dan DHA yang tinggi iaitu 182mg dan 120mg yang sangat bagus untuk melegakan keradangan.

Manfaat Utama Omega Guard   • Asid lemak-omega-3 merupakan asid lemak yang penting yang tak dapat dihasilkan oleh badan kita. Oleh itu, sumber Omega-3 adalah dari makanan. Omega-3 dari asas tumbuhan tidak boleh ditukarkan kepada EPA dan DHA secara berkesan oleh badan
  • Mencegah penyakit saluran darah dan strok- DHA dan EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah dan peredaran darah yang lancar. Ia efektif membantu mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan di leher atau sakit kepala. Ia juga merendahkan kolestrol, menghindar pembekuan darah di dalam badan, membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL, mengawal masalah obesiti, mencegah arteriosclerosis, myocardial infarction, membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
  • Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori- DHA adalah nutrien utama untuk otak janin semasa dalam kandungan. Ia memelihara penglihatan dan pendengaran dan mencegah migraine.
  • Meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru- mengawal sistem imun seperti memperbaiki alahan kulit, psoriasis, demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE dan penyakit buah pinggang.
  • Menentang cancer - kajian menunjukkan yang Omega-3 boleh mencegah kanser paru-paru, payudara, prostat dan kolon. Ia juga boleh meningkatkan enterogastritis, merangsang kesihatan hati selepas pembedahan dan membantu pankreas pesakit kanser untuk berfungsi dengan lebih efektif
  • Memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis) - Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan efektif
  • Mencegah Imsomnia dan membantu mengurangkan tekanan - EPA dan DHA mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental, termasuk kemurungan, tekanan, kebimbangan (anxiety). neurasthenia, insomnia, autism, kanak2 hiperaktif dan penyakit schizophrenia.

Untuk info lanjut dan pembelian supplement Shaklee boleh hubungi saya di --> Whatsapp 0123807024 (Najihah Razali)

LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments

Thanks Lovelies