Rasa Tak Puas Berak Tanda Awal Kanser Usus

April 02, 2017

Kanser kolon ataupun kanser usus adalah pertumbuhan yang berlaku pada dinding usus besar. Terdapat dua jenis kanser iaitu kanser usus sporadik dan kanser keturunan. Jangan salahkan keturunan hanya 15% kes kanser usus berpunca dari genetik.6 Tanda Kanser Kolon

1. Kerap cirit-birit dan sembelit. Terdapat perubahan pada warna dan rupa najis berpanjangan hingga 4 minggu.

2. Berak berdarah

3. Kekejangan pada abdomen, rasa perut berangin dan sakit.

4. Rasa macam tak puas berak. Seaakan belum habis berak sepenuhnya.

5. Lemah dan keletihan melampau

6. Berat turun mendadak


Punca Kanser Kolon


Penyebab kanser kolon ialah terdapat kerosakan pada sel DNA di kolon. Sel sepatutnya akan terbahagi supaya badan dapat berfungsi dengan baik. Tapi apabila sel rosak, ia boleh menjadi sel kanser dan semakin merebak menjadi tumor.


Faktor pemakanan lebih tinggi dari genetik

Hanya 15% sahaja kes disebabkan oleh faktor genetik 85% . Diet yang tinggi lemak dan kurang serat merupakan salah satu punca terjadi kanser kolon. Ianya akan menggangu pergerakan usus dan boleh menyebabkan keradangan pada usus.


Risiko Kanser Kolon

Ada beberapa faktor yang meningkatkan risiko kanser kolon:

1. Peningkatan Umur - Kebiasaan mereka yang berumur 50 tahun ke atas di diagnos dengan kanser kolon.

2. Kanser berulang - Orang yang pernah ada sejarah penyakit kanser

3. Keradangan pada usus - Ulser pada usus boleh meningkatkan risiko kanser kolon

4. Sindrom keturunan dan genetik

5. Diet tinggi lemak dan rendah serat. Pemakanan yang tidak sihat seperti makan terlalu banyak makanan proses.

6. Kurang aktiviti senaman

7. Diabetes - Orang yang mempunyai penyakit kencing manis dan kerintangan insulin 

8. Obesiti

9. Merokok dan Minuman beralkohol

10. Radiasi daripada rawatan kanser - Rawatan radiasi yang hampir pada abdomen boleh meningkatkan risiko kanser kolon.


Bagaimana Vivix membantu pesakit Kanser Kolon?

Kajian terhadap Resveratrol.
Vivix mempunyai kandungan resveratrol yang tinggi dan terdapat kajian telah dijalankan. Terdapat banyak kajian tentang resveratrol yang telah diterbitkan dan antaranya dari University Harvard, National Cancer Institute, National Cancer Institute of Science. Antara hasil kajiannya ialah:

1. Merencatkan gen kanser
Resveratrol merupakan antioksidan yang kuat. Ianya akan meneutralkan radikal bebas daripada terus merosakkan sel dan akan merencatkan gen kanser.

2. Membantu memperbaiki kerosakan DNA
Ianya mampu membantu memperbaiki DNA yang telah rosak. Resveratrol mampu memperbaiki kerosakan DNA sehingga 60%. Ini juga yang menyebabkan resveratrol merupakan anti-penuaan yang terbaik.

3. Keupayaan sebagai anti kanser
Kajian ke atas resveratrol daripada Annals of the New York Academy of Sciences pada tahun 2011, ia menunjukkan bahawa resveratrol mempunyai kesan anti-kanser. Kajian yang dilakukan telah membuktikan yang resveratrol mempunyai peranan dalam mengawal sel kanser, samada mencegah pembentukan sel atau membantu dalam proses rawatan. Ia membantu membunuh sel kanser tetapi memelihara sel yang normal.

Laporan daripada Biologi Kanser & Terapi pada tahun 2007, resveratrol berkeupayaan bertindak menjejaskan semua peringkat karsinogenesis (proses di mana sel-sel normal menjadi sel kanser.

Pada tahun 2008 pula di dalam jurnal Karsinogenesis, menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu pencegahan kanser prostat. Ini kemungkinan disebabkan oleh kesannya terhadap hormon seks lelaki yang dipanggil androgen.

Terdapat beberapa lagi kajian yang dijalankan ke atas fungsi resveratrol dan beberapa jenis kanser. Kajian yang dilakukan adalah terperinci dan mengambil masa yang lama untuk mendapatkan kesan yang lebih tepat.


Resveratrol dan kanser kolonKajian terhadap kanser kolon dengan membandingkan kumpulan yang dikawal berbanding kumpulan yang diberikan pelbagai dos resveratrol yang pelbagai. Dos setinggi 100 nanogram/ml berkeupayaan merencatkan pertumbuhan sel kanser secara signifikan berbanding kumpulan kawalan dan dos yanh lebih rendah.


Berkesankah Vivix ini untuk penyakit kanser?


Bagaimana nak beli Vivix?

Selain meneruskan rawatan dari hospital, boleh ikhtiar dengan Vivix kerana kandungan resveratrol memberi kesan yang positif kepada pesakit kanser. Ikhtiar dengan Vivix hari ini. Anda boleh buat pembelian sendiri dengan klik pada link ESELL di bawah


Atau sekiranya anda inginkan penjimatan hebat, boleh hubungi saya dahulu dengan klik link di bawah ini. Saya akan hubungi anda kembali dengan segera 
LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments

Thanks Lovelies