Skip to main content

Breastfeeding and Milk Booster

Saya memang pro-bf....saya tau konsep asas penyusuan...tp tak salah kalau nak berusaha cari milk booster..yang penting konsep asas kene pegang

Cari milk booster salah satu usaha juga selain direct feed dan pump secara konsisten kan??

ada sesetengah yang kata kesian ibu2 muda dipengaruhi oleh penjual2 yang cuba ambil kesempatan dgn produk 'milk booster' yang dierang jual.... tp mungkin dierang nak share sebab produk tu berkesan kat dierang?... tp ibu2 pon kene faham la yang badan lain2...some serasi dengan milk booster ini and some are not.... 

Ye Alhamdulillah berjaya menyusukan Aqeef Danial genap dua tahun......Pengalaman nak melengkapkan penyusuan cukup 2 tahun untuk Aqeef Danial bukannye mudah ye...hanya kawan2 rumah sewa saya (dulu I long distance so feeling2 bujang dok umah bujang tp ada anak sekali lah heeheh)...again...hanya kawan2 rumah sewa saya dulu nampak mcm mana saya nak menyediakan susu utk Aqeef Danial....saya bukan lah Ibu yang punya susu ibu yang terlebih2 dan melimpah ruah sampai perlu beli deep freezer.... tp konsep asas tu saya pegang sgt....pump 3 hourly..power pumping...kerap kan df...tp mungkin itu dugaan Allah nak bagi kan...agar saya lebih berusaha...merasai perit jerih nak menjadi seorang ibu

ni sedikit coretan pengalaman dulu : SINI

On milk booster pula...ape aje yang tak cuba....segala2 lah dah cuba...tp mungkin dulu terlalu tidak sabar...baru makan sehari dua...susu takde menunjukkan sebarang perubahan dah cuba milk booster yang lain...yes itu saya yang dulu.... dan saya pernah jugak cuba Set Trial Breastfeeding Shaklee...samalah ...sehari dua makan dah expect susu banyak...mang tak lah...akhirnye terbiar gitu aje lah


Dan pengalaman kali ini pulak....ESP memang saya dah amalkan since mengandung lg...cuma Alfalfa saya ambil lepas bersalin...itu pon selepas 2 minggu bersalin....

sehari dua makan Alfalfa tak nampak kesan lagi...tp ambil secara konsisten, lepas seminggu..sampai terpancut2 aje susu ni...Auni Nadra minum banyak pon...masih mcm batu dan pump boleh dapat 5 ke 8 oz lagi..Alhamdulillah

Abg Long Aqeef Danial pon boleh minum EBM lagi...rezeki dua2 orang anak ibu

So pada saya usaha mencari Milk Booster tak salah...tp ibu2 kene faham dan pegang konsep asas
kerap kosongkan cik B tu...supply come with demand..lg kerap dikosongkan, lagi cepat dan banyak susu terhasil....kerap direct feed....pump secara konsisten....saya pernah dulu masa Aqeef...pump 30 minit dapat 0.5oz aje tau....setengah org mungkin rasa membazir,,,,tp kalau tak pump, boleh ke dapat 0.5oz tu...u dapat ZERO aje lah...berkat pump pump pump lengkap juga Aqeef susu dua tahun

So pada sesiapa yang mencari2 MilkBooster, saya mang pilih Set Breastfeeding dari SHAKLEE



Sesiapa yang berminat,

boleh PM Jiha di FB Fanpage 'I Love my Supplement'

or sms/wechat/whatsapp 0123807024




Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…