Breastfeeding and Milk Booster

May 06, 2013

Saya memang pro-bf....saya tau konsep asas penyusuan...tp tak salah kalau nak berusaha cari milk booster..yang penting konsep asas kene pegang

Cari milk booster salah satu usaha juga selain direct feed dan pump secara konsisten kan??

ada sesetengah yang kata kesian ibu2 muda dipengaruhi oleh penjual2 yang cuba ambil kesempatan dgn produk 'milk booster' yang dierang jual.... tp mungkin dierang nak share sebab produk tu berkesan kat dierang?... tp ibu2 pon kene faham la yang badan lain2...some serasi dengan milk booster ini and some are not.... 

Ye Alhamdulillah berjaya menyusukan Aqeef Danial genap dua tahun......Pengalaman nak melengkapkan penyusuan cukup 2 tahun untuk Aqeef Danial bukannye mudah ye...hanya kawan2 rumah sewa saya (dulu I long distance so feeling2 bujang dok umah bujang tp ada anak sekali lah heeheh)...again...hanya kawan2 rumah sewa saya dulu nampak mcm mana saya nak menyediakan susu utk Aqeef Danial....saya bukan lah Ibu yang punya susu ibu yang terlebih2 dan melimpah ruah sampai perlu beli deep freezer.... tp konsep asas tu saya pegang sgt....pump 3 hourly..power pumping...kerap kan df...tp mungkin itu dugaan Allah nak bagi kan...agar saya lebih berusaha...merasai perit jerih nak menjadi seorang ibu

ni sedikit coretan pengalaman dulu : SINI

On milk booster pula...ape aje yang tak cuba....segala2 lah dah cuba...tp mungkin dulu terlalu tidak sabar...baru makan sehari dua...susu takde menunjukkan sebarang perubahan dah cuba milk booster yang lain...yes itu saya yang dulu.... dan saya pernah jugak cuba Set Trial Breastfeeding Shaklee...samalah ...sehari dua makan dah expect susu banyak...mang tak lah...akhirnye terbiar gitu aje lah


Dan pengalaman kali ini pulak....ESP memang saya dah amalkan since mengandung lg...cuma Alfalfa saya ambil lepas bersalin...itu pon selepas 2 minggu bersalin....

sehari dua makan Alfalfa tak nampak kesan lagi...tp ambil secara konsisten, lepas seminggu..sampai terpancut2 aje susu ni...Auni Nadra minum banyak pon...masih mcm batu dan pump boleh dapat 5 ke 8 oz lagi..Alhamdulillah

Abg Long Aqeef Danial pon boleh minum EBM lagi...rezeki dua2 orang anak ibu

So pada saya usaha mencari Milk Booster tak salah...tp ibu2 kene faham dan pegang konsep asas
kerap kosongkan cik B tu...supply come with demand..lg kerap dikosongkan, lagi cepat dan banyak susu terhasil....kerap direct feed....pump secara konsisten....saya pernah dulu masa Aqeef...pump 30 minit dapat 0.5oz aje tau....setengah org mungkin rasa membazir,,,,tp kalau tak pump, boleh ke dapat 0.5oz tu...u dapat ZERO aje lah...berkat pump pump pump lengkap juga Aqeef susu dua tahun

So pada sesiapa yang mencari2 MilkBooster, saya mang pilih Set Breastfeeding dari SHAKLEE



Sesiapa yang berminat,

boleh PM Jiha di FB Fanpage 'I Love my Supplement'

or sms/wechat/whatsapp 0123807024




LAGI ARTIKEL MENARIK

0 comments

Thanks Lovelies