Solat dengan anak 3 tahun!!!!

July 12, 2013

Ya Allah...dugaan ape pulak kali ini.... sebelum ni tak pernah pulak Aqeef macam ni....paling2 pon dia baring atas sejadah...dia pon nak solat atas sejadah kita...

Tapi kali ini.....dia berpaut kat belakang badan sambil tangan grip kat leher ibu huhuhuhuu...sakit rasa macam nak tercekik...telekung pon tertarik ke belakang...takut nampak rambut aje...

Bila berdiri tu tahan lagi..mcm dukung anak aje la...tp bile dia nak lose grip tu, die akan berusaha nak grip lg kuat...ibu further tercekik

and bayangkan time rukuk....ada sebeban kat belakang badan...time sujud??? paling dasat...dengan ibu nak control takut dia terperosok ke depan, dengan berat dia tu, masa sujud...rasa mcm dahi pressed kat lantai kuat sangat...huhuhu sakit kepala.... terus sakit2 badan ;(

dah few times jadi gitu....lepas solat cuba tegur dia elok2...oh tapi masih buat lagi kan...siap gelak2 happy sangat lah tu....semalam ibu hilang sabar dah...kene sedas dua kat kaki dia...adoi sampai skang rasa leher sakit kene cekik............adoi lepas solat patut tenang, tp semalam mang bengang gila lah


Huhu harap2 dia jadi anak yang soleh dan mendengar kata dan ibu pon jadi ibu yang tak pemarah langsung...Amin

LAGI ARTIKEL MENARIK

3 comments

  1. Jiha...Najla pun mcm tu. Dia memang tunggu masa jer bila kite nak bangun dr sujud tu. Grr...pastu yg geramnye sebelum kite sujud, dia dh siap2 tertonggeng dulu betul2 kat kt kite sujud. Dugaaaaannnn....hihi

    ReplyDelete
  2. memang dugaan...
    mmg rasa nak menitik airmata kadang2 tu
    kalau dekat rumah ok lagi boleh ulang sembahyang, boleh pujuk2 dia dengan apa2 benda ke makanan ke kan tapi kalau time jemaah kat masjid...ya masyaAllah mmg dugaan
    thats y kalau ke masjid saya selalu pilih saf belakang sekali dan paling hujung sekali dan pastikan saya bawak sikit toys dia..

    sementara mereka nak besar...moga Allah terima ibadah kita...insyaAllah

    ReplyDelete
  3. sabar ibu sabar. cuba solat time dia leka. bukakkan cerita feveret dia ke. bagi toys feveret dia ke sebeban kasi leka. aunty beauty selalu guna cara tu je. so far alhamdulillah anak2 dia tiga2 org xde ganggu time solat. harap soon anak2 beauty boleh behave gitu tapi tak tau lah rezeki masing2 kan. :-)

    ReplyDelete

Thanks Lovelies