Skip to main content

Solat dengan anak 3 tahun!!!!

Ya Allah...dugaan ape pulak kali ini.... sebelum ni tak pernah pulak Aqeef macam ni....paling2 pon dia baring atas sejadah...dia pon nak solat atas sejadah kita...

Tapi kali ini.....dia berpaut kat belakang badan sambil tangan grip kat leher ibu huhuhuhuu...sakit rasa macam nak tercekik...telekung pon tertarik ke belakang...takut nampak rambut aje...

Bila berdiri tu tahan lagi..mcm dukung anak aje la...tp bile dia nak lose grip tu, die akan berusaha nak grip lg kuat...ibu further tercekik

and bayangkan time rukuk....ada sebeban kat belakang badan...time sujud??? paling dasat...dengan ibu nak control takut dia terperosok ke depan, dengan berat dia tu, masa sujud...rasa mcm dahi pressed kat lantai kuat sangat...huhuhu sakit kepala.... terus sakit2 badan ;(

dah few times jadi gitu....lepas solat cuba tegur dia elok2...oh tapi masih buat lagi kan...siap gelak2 happy sangat lah tu....semalam ibu hilang sabar dah...kene sedas dua kat kaki dia...adoi sampai skang rasa leher sakit kene cekik............adoi lepas solat patut tenang, tp semalam mang bengang gila lah


Huhu harap2 dia jadi anak yang soleh dan mendengar kata dan ibu pon jadi ibu yang tak pemarah langsung...Amin

Comments

  1. Jiha...Najla pun mcm tu. Dia memang tunggu masa jer bila kite nak bangun dr sujud tu. Grr...pastu yg geramnye sebelum kite sujud, dia dh siap2 tertonggeng dulu betul2 kat kt kite sujud. Dugaaaaannnn....hihi

    ReplyDelete
  2. memang dugaan...
    mmg rasa nak menitik airmata kadang2 tu
    kalau dekat rumah ok lagi boleh ulang sembahyang, boleh pujuk2 dia dengan apa2 benda ke makanan ke kan tapi kalau time jemaah kat masjid...ya masyaAllah mmg dugaan
    thats y kalau ke masjid saya selalu pilih saf belakang sekali dan paling hujung sekali dan pastikan saya bawak sikit toys dia..

    sementara mereka nak besar...moga Allah terima ibadah kita...insyaAllah

    ReplyDelete
  3. sabar ibu sabar. cuba solat time dia leka. bukakkan cerita feveret dia ke. bagi toys feveret dia ke sebeban kasi leka. aunty beauty selalu guna cara tu je. so far alhamdulillah anak2 dia tiga2 org xde ganggu time solat. harap soon anak2 beauty boleh behave gitu tapi tak tau lah rezeki masing2 kan. :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…