Skip to main content

Steaming over Cold Drugs

Definitely I chose Steaming!!

Why? Sebab I dah harungi sleepless nights (most of the time hubby hehehe), heart-pounding bila demam anak tak kebah2 sebabkan kahak and kene admit to hospital...dengan kene cucuk2 jarum tiap kali admitted..and worst Eczema yang tak surut2

Ini semua dah lalui nye while raising up Aqeef Danial....kesian anak ibu huhuhuhu..the 1st year memang quite challenging for a 1st timer parents like us...huhu

Alhamdulillah kalau tak silap...bulan March ke May 2011...ditemukan dengan Dr Nadir Khan from Klinik Wangsa (Near Jusco Wangsa Maju and betul2 depan Shaklee Wangsa Maju hehehe)...and Alhamdulillah lepas ikut pantang larang ubat dia and amalkan Steaming...Aqeef Danial is getting healthier and believe it or not no more Eczema... Alhamdulillah

Ok sebenarnye nak cerita pasal kisah Sabtu baru ni....Aqeef selsema (lamaaaaaa sgt tak kena)....and sudah lembik masa Maghrib tu...badan agak panas....so hubby kata, ok kita steaming...steaming di depan family in law Jiha....steaming is like an alien to them hehe...nampak mcm seksa anak? tak sampai hati? tapi kami lagi tak sampai hati nak hantar Aqeef gi hospital and cucuk2 jarum

As usual mang Ibu la Supermak yang do the steaming kan....hehehe ibu lock tangan and kaki dia betul2...tp hehehe punya la lama tak steaming Aqeef and he is getting taller...so agak kekok di situ...not just getting taller but getting stronger hehehe....tak sampai 5 mins pon...tp lepas tu die batuk2 and muntah kahak kaw kaw punya tau...and Alhamdulillah demam kebah dan terus aktif semula...and hari ni dah tak selsema dah...(ibu plak kene...adoyai dah setahun tak selsema )

But all up to you parents nak pilih apa cara pon...for me I am glad I ditch the cold drugs ;)
Now only steaming and MEALSHAKE + OMEGA GUARD, vitamin semulajadi untuk Aqeef Danial

Ok...for those yang nak tau macammana nak steaming tu...boleh refer link di bawah or just pay Dr Nadir a visit...u might call 1st sebab sometimes doc lain ...so call tanya dulu bila he is in ye...


Klinik Wangsa
Dr Nadir Khan & Rakan2
0341421614

Comments

  1. Kak Lang, k. indot pon buat steaming jugak... mmg lah seksa nk control Alif, tp mmg berbaloi berlawan2 dgn alif sbb kahak dia keluar.. tp bila dgn embah lanang semua air sejuk, semua air embah minum dia pon minum... haih..... :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…