Skip to main content

Petua hilangkan parut CHICKEN POX cara NAJIHAH RAZALI

Assalammualaikum,

Saya nak kongsikan Petua Hilangkan Parut Chicken Pox dengan anda semua. Kalau diberi pilihan, kita nak kulit yang bersih dan licin ke atau berparut berkawah? Aduhai mimpi ngeri wanita kan. Orang lelaki sekarang pun dah pandai jaga kecantikan kulit. Kita orang perempuan mesti lah kena lebih jaga kecantikan dan kesihatan kan. Lebih-lebih lagi yang sudah berkahwin. Kena cantik untuk suami, kena sihat untuk jaga suami dan anak-anak.

Pengalaman Saya Kena Chicken Pox

Chicken Pox semasa Mengandung ada Risiko Keguguran

Masa saya kena chicken pox tu, tak terfikir lah lagi pasal parut chicken pox tu. Fokus masa tu memang lebih kepada bayi dalam kandungan. Ibu mengandung 14 minggu dan kena chicken pox, masalah kulit tu memang tak fikir langsung lah. Masa tu demam kuat sangat dan warded di Hospital untuk pantauan doktor. Demam yang sangat tinggi boleh menyebabkan keguguran.

Bila demam dah kebah, chicken pox dah kering, baru lak nak terkejut beruk tengok muka sendiri hahahaha. Berlopak berkawah dan yang paling ngeri ialah berwarna hitam.

parut chicken pox
gambar ihsan Google


Kasihan pada orang yang banyak parut di muka

Diejek rakan pejabat

Ok ini yang paling menggeramkan. Bila diejek rakan pejabat. Sangat tak matang kan. Mula-mula nak buat tak kisah je la. Tapi kalau setiap kali nampak muka saya ni, dia asek dok sebut, rimas juga kan. Oh kena buat sesuatu.

Kesian suamiku

Pernah tanya kat Yus, geli tak tengok muka isteri yang banyak parut ni. Yus mesti lah tak jawab. Dia senyum-senyum aje lah. Nak jaga hati isteri kan hehehe. Tapi kita sebagai isteri lah takkan nak biarkan aje muka ni comot kan. WAJIB buat sesuatu.


Apa yang saya buat?

Pakai foundation

Ini bukan lah hilangkan parut pun. Hilangkan sementara je, so tepek lah dengan foundation. Oh memang sengsara rasanya masa tu. Sebab saya ni pun bukan jenis yang pakai foundation. Rasa rimas dan panas bila pakai foundation tu. Rasa kulit tidak bernafas. Rasa macam lagi merosakkan kulit. Huhu.

Calamine Lotion

Memang kebanyakkan orang pakai Calamine Lotion kan untuk hilangkan gatal dan parut chicken pox. Tapi Jiha memang tak boleh la. Rasa pedih dan rasa panas-panas sikit. So tak dapat lah ku hilangkan parut dengan Calamine Lotion. Lagipun saya ni memang kurang gemar kalau steroid based cream ni. Untuk long term tak berapa elok untuk kulit. Lagipun dengan ada pengalaman anak eczema kan. So memang lah tidak ku pakai lagi steroid based cream.

Akhirnya jumpa yang serasi

Masa saya dah kene chicken pox tu, sebab risaukan kesihatan bayi dalam kandungan, baru lah nak kelam kabut cari supplement. Dan masa tu tengok review, Set Mengandung Shaklee tengah popular masa tu. So kebetulan Ainul post kat Facebook, terus je saya pm dia tanya pasal Set Mengandung Shaklee. Dan sebab nak dapatkan murah, Jiha pun join lah ahli. 

Konsisten makan hari-hari tu. Demi keselamatan anak dalam kandungan. Masa tu bulan September. Masih berparut dasyat lagi sebab nak pulak saya ni jenis yang gatal tangan. Nak garu dan kutil je chicken pox yang belum kering betul lagi. Terima lah sendiri padahnya kan hehehe. 

Perubahan pada kulit

Sebenarnya tak perasan pun kan sebab bila hari-hari belek muka sendiri kan. Nak jadi cerita masa bulan Jan tu, adalah ambil gambar kan. Lepas tu macam terkejut pulak bila tengok gambar sebelum dan selepas. Alangkah seronoknya tak terkata. Kulit dah kembali pulih hanya dengan Set Mengandung. Rupanya dalam Set Mengandung Shaklee ni adalah juga supplement untuk kulit iaitu ESP, B-Complex dan Vita C.

Untung betul guna Set ini

Rasa beruntung betul guna Set Mengandung Shaklee. Sebab masa mengandung, saya memang tak la nak fokus on kulit sangat kan. Memang nak fokus on pregnancy je. Alhamdulillah sepanjang mengandung kali kedua ni;
  • result HB memang cantik aje. 
  • bacaan gula normal
  • Bertenaga sepanjang di ofis dan kilang. 
  • Dan dapat BONUS KULIT CANTIK.
Memang sungguh berbaloi-baloi guna set ni dulu. 

Nak tengok tak gambar saya dari Sept ke Jan lepas guna Set Mengandung tu...tengok KAT SINI ye

GAMBAR ni pulak lepas continue dengan Set Flawless Beauty pulak <3<3, Ni gambar bulan February baru ni.
set kulit shaklee

ok kalau ada juga antara korang Ibu mengandung yang kena chicken pox, meh la borak-borak dengan saya. Nak tahu lebih lanjut tentang supplement dan petua hilang parut dan tips kecantikan yang lain pun boleh hubungi Jiha di 012-3807024. Jangan biarkan parut chicken pox tu lama-lama. Makin lama makin susah nak hilangkan nanti. Mesti akan rasa rimas dan kurang keyakinan diri.



Comments

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…