Skip to main content

Cabaran 30 hari blogging day 2 : RESIPI BEGEDIL YANG SEDAP

Assalammualaikum,

Maaf ye kawan-kawan sebab lambat sangat up entry resipi begedil ni. Dah habis raya dah pun hukhukhuk.

Tapi bila-bila pun boleh makan kan begedil ni hehehe.

Begedil ni memang sedap. Macam Jiha kalau makan Soto, tak lengkap lah makan soto tu kalau takde begedil tau. Feeling dia memang lain sangat.

Ok so hari ini nak share resipi Begedil mama saya yang sedap itu hehehe

Bahan-bahannya (Untuk 5-6 orang makan)


  1. 7 biji Kentang
  2. 1 peket Daging cincang 
  3. 2 helai Daun sup (boleh tambah ikut suka)
  4. Segenggam Bawang Goreng (boleh tambah ikut suka)
  5. Lada sulah kisar (boleh tambah lada hitam juga)
  6. Garam
  7. Secubit Udang kering (optional)
  8. Telur
resipi begedil
Antara bahan-bahannya. Kali ini Jiha tak letak udang kering. Tak letak pun dah sedap dah hehehe.

Cara-caranya

1) Persiapan bahan

  1. Potong kentang kecil-kecil (seperti di gambar), dan goreng. Pastikan cukup empuk kentangnya ye. (NOTE : Jangan goreng guna Actifry or Airfryer sebab Jiha dah cuba, kentangnya jadi peroi dan susah untuk di 'begedil' kan nanti, rebus pun jangan sebab nanti tekstur kentang tu tak sedap dan susah juga untuk di'begedil'kan)
  2. Cuci daging cincang hingga bersih dan gorengkan sedikit. Guna minyak yang sedikit sudah mencukupi.
  3. Hiris halus Daun sup.
  4. Blend kering udang kering tadi hingga halus

2) 'Begedil' kan dia

Apabila kentang yang sudah digoreng tadi sudah tidak terlalu panas, lenyekkan dia sampai jangan ada ketul-ketul.

Kemudian masukkan bahan 1-7 dan gaulkan hingga sebati.

Kemudian bulat-bulatkan dan kedap-kedapkan bulatan begedil tu. Kena kedap kalau tak masa goreng nanti dia akan pecah-pecah, so tak cantik dan tak jadi lah begedil korang nanti.

Setelah selesai bulat-bulatkan, boleh la mula menggoreng. Pecahkan telur dalam bekas, kemudian salut telur, kemudian boleh la goreng!!!

lecithin shaklee
Ini lah rupa begedil ....makan dengan Soto memang terangkat hehehhe


SIAP!!!

Selamat Mencuba!!

Comments

  1. Sedapnyer..cicah dgn sambal kicap.pehhh mmg layan

    ReplyDelete
  2. samala kite.. saya pun suka gile bergedil.. kentang tu lagi satu kalau direbus dia cepat masam kalau kite biar kat luar sebelum digoreng ngan telur.. tp kalau goreng ok je.. base on experiance.. eh eh paham ke dak ni??

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…