Skip to main content

BERAPA BERAT BAYI PRAMATANG KALAU NAK KELUAR HOSPITAL?

Assalammualaikum,

Ada tak ibu yang melahirkan bayi pramatang?
Tahu tak kalau tak cukup berat bayi pramatang, bayi tak boleh keluar hospital?
Ini mesti merunsingkan ibu sebab selepas melahirkan, mesti nak cepat-cepat keluar hospital untuk berpantang dengan lebih selesa di rumah.
Nak tahu macam mana nak cepat naik kan berat bayi pramatang anda? 




Jom tonton video ini dahulu, pengalaman ibu dengan bayi pramatang


Berapa berat badan bayi pramatang yang ok?

Teringat saya masa di NICU tahun 2010 dahulu, ada seorang ibu ni. Nampak runsing sangat. Rupanya salah seorang bayi pramatang dia ditahan. Anak kembar, seorang cukup berat dan boleh balik. Tetapi seorang lagi, ditahan wad sebab tak cukup berat. Masa tu berat bayi itu dalam 1.2kg. Ditahan dan doktor hanya membenarkan pulang sekiranya dah capai berat 1.8kg.

Berusaha ibu tu pam susu untuk pastikan bekalan susu sentiasa ada untuk bayi nya yang dalam inkubator tu. Setiap kali saya bangun pam, dia pun bangun pam sama. Begitulah kegigihan seorang ibu untuk pasti kan anak dia selamat dan sihat.

Naikkan berat dengan SUSU IBU

Ya ini sahaja lah caranya yang paling cepat untuk naikkan berat badan bayi pramatang. Susu Ibu yang banyak khasiat dan juga aura dari ibu yang sentiasa selalu ada dengan bayi. Faktor ini boleh menaikkan semangat bayi. 

Tapi ada kes ibu yang baru lepas bersalin tapi susu tak keluar lagi kan? So macam mana nak buat? Tadi korang dah tengok VIDEO di atas kan. Puan Hidayah ini pun ibu kepada bayi pramatang. Dia ambil Set Pantang dan Set Menyusu Shaklee sebagai ikhtiar untuk banyakkan susu ibu, pastikan susu ibu yang disalurkan susu yang berkualiti dan pada masa yang sama dia sendiri sihat berpantang sebab nak jaga bayi pramatang di hospital.

Naikkan berat badan bayi pramatang segera!!!

Jadi, kalau korang bimbangkan bayi pramatang korang yang ditahan di wad sebab tak naik-naik berat badannya, korang patut cuba Set Pantang dan Set Menyusu ni. InsyaAllah saya akan beri konsultasi serta panduan macammana nak banyakkan susu ibu. 

Ok ini lah dia Set Pantang dan Set Menyusu yang saya maksudkan.


Ok untuk dapatkan Set ini, boleh KLIK Ikon di bawah ye...

Klik di sini

Ataupun Jika anda ingin DAPATKAN PENJIMATAN HEBAT 15-20%

Isi borang dengan klik Icon di bawah ini dan Jiha akan hubungi anda untuk Consultation.



NAJIHAH RAZALI
0123807024
sitinajihah83@gmail.com

Comments

  1. betul tu..ank sy dulu pun pramatang,8 bln..1.5kg..faktor kenaikan mmg pada penyusuan ibu,sebelum misi dtg timbang baby, cepat² lah nyusukan ya.kalau kurang susu, ikhtiarlah..ibu makan supplemen pun usaha juga tu..semuanya dengan izin allah..sebolehnya jangan berikan susu tin..susu ibu terbaik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kan...kita ikhtiar yang terbaik, the rest leave to Allah

      Delete

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Tips Kulit Cantik : Kepentingan Masker Muka untuk elak muka berkedut!!

Salam semua, hari ini Jiha nak share pasal Masker Muka. Dan nak cerita tentang kepentingan Masker Muka ni. Sesiapa nak elak muka berkedut kene baca sampai habis ok.
Kenapa pentingnya pakai Masker ni? Mencuci muka hanya menghilangkan kotoran di permukaan muka, tetapi tidak di bawah lapisan kulit. Masking ni membantu untuk exfoliates sel-sel kulit yang dah mati dan memastikan pori kita sentiasa bersih. So penggunaan toner, hydratind cleanser, cream akan berfungsi dengan lebih baik sebab pori dah bersih. Best kan??
Berapa kerap nak pakai Masker? Ok lepas cuci muka, boleh pakai masker terus, selepas tu baru lah nak pakai toner dan moisturizer ke. Untuk kulit normal, boleh pakai 2-3 kali seminggu Untuk kulit kering, boleh pakai 1-2 kali seminggu Untuk kulit berminyak, boleh pakai 3-5 kali seminggu
INGAT!! Pada yang ada suami tu, hehehe kalau boleh pakai lah time dia takda. Time dia ada make sure muka cun cun segar aje ok hehehe
Jenis-jenis Masker? Macam-macam kat pasaran ada kan, ada jenis pe…