Hilangkan Batuk & Selsema Bayi Tanpa Ubat Berbahaya.

January 12, 2015

Assalammualaikum,

Macam mana nak hilangkan batuk & selsema bayi tanpa ubat? Terdapat kajian yang mengatakan bayi di bawah umur 2 tahun tak perlu di beri ubat batuk & selsema sebab boleh menjurus kepada asthma. Jadi bagaimana nak pastikan bayi bebas dari batuk & selsema. Takkan nak dibiarkan, kalau dibiarkan boleh berlarutan dan lebih bahaya untuk paru-paru bayi anda. Kita sendiri pun tak sanggup melihat bayi tak lena tidur sebab macam susah nak bernafas kan.

hilangkan batuk dan selsema bayi tanpa ubat

1. Untuk Bayi yang masih menyusu badan.

Kalau ibu masih menyusukan bayi, ibu perlu jaga pemakanan. Makan lah makanan yang seimbang, elakkan makanan yang boleh menggalakkan kahak, makan lah vitamin yang sesuai untuk tingkatkan imunisasi. Ibu menyusu perlu pastikan yang susu ibu berkualiti. Dan di saat bayi selsema dan batuk, ibu perlu tingkatkan imunisasi supaya dapat disalurkan kepada bayi. Sangat penting sebab kita nakkan bayi cepat sembuh bukan.

Vitamin yang dicadangkan ialah, ESPSustained Release Vita COmega Guard dan juga Garlic. ESP membantu memperbanyakkan susu ibu, manakala Sustained Release Vita C dan Omega Guard bagus untuk tingkatkan imunisasi. Garlic Complex pula sangat bagus kerana garlic adalah antibiotik semulajadi. InsyaAllah dengan dose yang saya bakal cadangkan kepada anda, selsema hingus bayi anda akan cepat kering.

hilangkan batuk dan selsema bayi tanpa ubat

Contoh Makanan Yang Perlu dielak Ibu Menyusu
1. Buah-buahan (sekiranya bayi berumur 6 bulan dan sudah mula dengan 'solid food', elakkan juga  beri buah-buahan)
2. Tinggalkan terus minuman bergas, yang ber'ais' ok ibu.
3. Ketahui kalau bayi anda ada alergi terhadap makanan, bayi yang ada eczema selalunya akan batuk selsema kalau diberi makanan yang mereka alergi. Jadi ibu menyusu pun perlu elak makanan tersebut.

2. Untuk Bayi yang minum susu Formula

Kemungkinan bayi anda tidak sesuai dengan susu tersebut. Ibu boleh cuba menukar dengan susu yang lain ataupun cuba bancuhan yang sedikit cair. Banyakkan beri minum air suam. 

Contoh Makanan Yang Perlu Dielak
1. Seperti mana yang saya sebut di atas, jika bayi anda sudah mula makan 'solid food', elak dari beri buah-buahan. 
2. Ketahui kalau bayi anda ada alergi terhadap makanan, bayi yang ada eczema selalunya akan batuk selsema kalau diberi makanan yang mereka alergi. Ikut '4 thumbs rule' untuk ketahui bayi anda alergi terhadap makanan apa.

Jika ibu ingin bayi cepat sembuh dari batuk dan selsema, bertindak sekarang. Jangan biarkan keadaan ini berlarutan sebab ianya boleh menjurus kepada masalah bronchitis, pneumonia, asthma. Tak mahu bayi dimasukkan ke dalam wad kan, pasti sayu hati bila lihat lengan bayi yang comel tu dicucuk jarum. Saya pernah mengalaminya dan ikhtiar sesungguhnya agar perkara itu tidak terjadi lagi. Jika ingin dapatkan Vitamin yang dicadangkan, boleh hubungi saya di 012-3807024. Dengan pembelian vitamin ini, saya juga akan kongsi tips legakan batuk selsema yang berkesan. Jadi jangan berlengah lagi, sayangi lah bayi anda, anugerah terindah dari Allah S.W.T.

Untuk respon yang lebih cepat, saya cadangkan ibu-ibu untuk whatsapp/telergram saya ok. Terima Kasih

LAGI ARTIKEL MENARIK

1 comments

  1. Anak saya memang selalu selesema lepas tu batuk. Kalau tak dikawal batuknya cepat-cepat confirm kena warded. Bila budak tu dah besar sikit baru dapat dibagikan makan vita c Chew Shaklee. baru kuat sikit imun badan dia. Kalau tak letih nak bungkus barang masuk keluar wad aje.

    ReplyDelete

Thanks Lovelies