Skip to main content

Kenapa Batuk Anak Tidak Berhenti Selepas Kaedah Steaming?

Assalammualaikum,

Risau sebab batuk anak masih tidak berhenti walaupun dah buat kaedah steaming? Apa kaedah pun yang kita buat pun, kunci kejayaan nya ialah konsisten. Steaming adalah cara yang bagus untuk mencairkan kahak dan menggalakkan kahak keluar dari paru-paru.


Menurut kata Dr Nadir semasa saya pergi ke klinik beliau. 

'Batuk is good, bila kita batuk, ianya membantu mengeluarkan kuman dari paru-paru'

Tapi dah tentu kena pantau tahap batuk anak anda, kalau terlalu berlarutan, perlu ke klinik atau hospital dengan segera.

Tips cairkan kahak dengan cepat;

Untuk memastikan kaedah steaming lebih berkesan, amalkan 3 perkara mudah ini ok

1. Sapu dada dengan minyak bawang putih. 
2. Omega Guard membantu mencairkan kahak dengan cepat serta selsema cepat kering. Immune Booster yang sangat bagus, mencegah dari terkena batuk dan selsema.
3. Elak makan buah kerana ianya menggalakkan kahak. Untuk sumber vitamin C, ambil dari sayur atau pun dari Chewable Vita C.

Untuk step-by-step Kaedah Steaming boleh klik link di bawah

Untuk tahu macammana nak sedut hingus dengan mudah, klik link di bawah

Untuk konsultasi dan pembelian Omega Guard dan Chewable Vita C boleh hubungi saya di
Najihah Razali
sms/whatsapp +60123807024
sitinajihah83@gmail.com


Comments

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Simpul biawak semasa hamil tanda kurang kalsium?

Simpul biawak atau pun kekejangan pada betis semasa hamil sangat menyeksakan kan? Ramai ibu hamil yang mengadu tidak tahan. Jiha sendiri pun pernah ada pengalaman simpul biawak ni semasa hamil anak pertama. Esoknya terhencut-hencut berjalan. Tetapi anak kedua, ketiga dan keempat tak kena pun simpul biawak ni. Alhamdulillah. Nak tahu rahsianya? Gambar ihsan google Simpul biawak tanda anda Kekurangan Kalsium Tahukah punca kekejangan kaki ini ialah apabila anda kurang pengambilan kalsium. Ibu hamil terutamanya, sumber kalsium harian yang diambil mungkin tidak mencukupi kerana kalsium telah diserap oleh bayi dalam kandungan untuk pembetukan tulang bayi yang sihat. Jadi jika pengambilan kalsium tidak cukup untuk menyokong keperluan ibu hamil dan bayi, kesan jangka pendek nya ialah ibu hamil akan mengalami masalah simpul biawak atau kejang kaki.  Info : Ibu Hamil memerlukan sekurang-kurangnya 1000mg kalsium sehari. Segelas susu mempunyai lebih kurang 100~200mg kalsium ...

Pengalaman Sendiri Punya Cyst Semasa Mengandung

Cyst semasa mengandung? Lately ni dapat tahu beberapa orang yang keguguran sebab cyst dah pecah. Allahu sedihnya tetapi Allah sebaik-baik perancang. Kita kena lah redha dengan segala ketentuan-Nya. Jiha nak kongsi pengalaman Jiha sendiri ada cyst semasa mengandung. Post ini agak panjang dan bereemosi sedikit hehehe. Cyst pada kehamilan ketiga Pengalaman ini bermula pada April 2015 . Instinct rasa macam mengandung ditambah pula dengan period yang tak kunjung tiba. Masa ni anak kedua iaitu Auni Nadra dah pun 2 tahun jadi memang Jiha plan untuk conceive. Pergi ke klinik panel, doktor agak keliru samada yang di scan itu adalah kantung bayi ataupun cyst. Tak sempat tunggu nak jumpa Dr Rosita di Pearl Maternity Hospital, Jiha pergi ke klinik pakar lain malam tu.  'Awak tak pregnant tapi ni cyst' Allah...menitik airmata. Bukan sebab doktor kata tu cyst. Tapi sebab doktor kata 'Awak tak pregnant', sedangkan instinct ni kuat rasa pregnant. Kemudian Jiha ikhtia...

Resipi Jawa : Tepung Jewer

Hahahaha pernah dengar tak...   Tepung Jewer...sebutan nya 'Jay wear' (pekatkan rrrr tu untuk lebih bunyi kejawaan hehehe) Ok lah...ni antara menu sarapan atau minum petang yang orang jawa Malaysia selalu makan... (sebabnya ada kenalan Jawa dari Indonesia tak tahu menu ni hehe...) Oh atau pun di kalangan orang India, ianya adalah PURI, mereka biasanya makan dengan kuah kari....tapi kalau orang jawa, semestinya sambal ketuk atau sambal sardin. Ok lah meh nak share resipi Tepung Jewer ni Bahan-Bahan 1. 500gm Tepung gandum 2. 1/4 Butter yang dicairkan atau minyak masak 3. Secubit garam 4. Air secukupnya Uli semua bahan hingga menjadi dough. Pecahkan kepada bulatan dough kecil Biar dough 'sit' dalam setengah jam. Ok dah setengah jam!! Lenyekkan dough secara membulat, jangan terlalu nipis. Goreng 'deep fry' dalam minyak panas. Apabila ianya kembung dan kekuningan, boleh la angkat. Dah hilang panas sikit...boleh l...