Skip to main content

Asid Amino lengkap penting untuk kelangsungan hidup

📣📣Siapa dah berumur 25 tahun perlu beri lebih perhatian pada post ni 📣📣

Jiha nak share sedikit dari pembacaan Jiha tentang kepentingan protein dan asid amino ni ye. Harap bermanfaat. Yang dah berumur 25 tahun ke atas perlu ambil tahu tentang ini.

Selamat membaca :)
.
.

Badan manusia, lebih spesifik lagi, hati manusia menghasilkan 80% asid amino manakala 20% lagi perlu diambil dari diet seharian kita.

Asid Amino yang dihasilkan oleh badan, kita sebut sebagai 'Nonessential amino acids' dan dari diet, kita sebut sebagai 'Essential amino acids'

Nonessential amino acids
-Alanine
-Arganine
-Aspartic Acid
-Citrulline
-Cysteine
-Cystine
-Gamma-aminobutric acid
-Glutamic acid
-Glutamine
-Glycine
-Ornithine
-Proline
-Serine
-Taurine
-Tyrosine

Essential amino acid
-Histidine
-Isoleucine
-Leucine
-Lysine
-Methionine
-Phenylalanine
-Threonine
-Tryptophan
-Valine
.
.
.
20% iaitu Essential Amino Acids itu ialah 9asid amino lengkap yang terdapat dalam soya ESP. Ada lagi sumber lain yang ada 9 asid amino lengkap seperti daging tapi daging mempunyai kandungan lemak yang tinggi.

Bila cukup kesemua asid amino dalam badan, maka protein dalam badan dapat berfungsi dengan baik, membina badan kita dengan baik dimana kadar penyerapan nutrisi lain akan ditahap optimum.
.
.
.
So ambil ESP sahaja dah cukup untuk lengkapkan Asid Amino?

Ok ni lah sebab kenapa orang yang dah berumur 25 tahun perlu beri perhatian lebih. Bila kita dah masuk umur 25tahun, kadar collagen yang dihasilkan oleh badan jatuh mendadak. Collagen terdiri daripada asid amino seperti Proline, Arginine, Glycine, Lysine di mana kesemua ini ialah Nonessential Amino Acid.
.
.
Jadi, asid amino yang dihasilkan oleh badan akan terjejas bila kita mencecah umur 25tahun. Bila keperluan asid amino dalam badan tidak lengkap, maka fungsi badan juga akan terjejas. Pentingnya asid amino dan protein ini sebab ianya yang membina tubuh badan kita. Komposisi penting dalam penghasilan kromosom.

Jadi ambil ESP sahaja tidak mencukupi, kita perlu juga ambil supplement Collagen Powder Shaklee supaya kita dapat keperluan asid amino yang baik dan lengkap.

Sumber protein yang PERLU DIAMBIL bukan sahaja ESP, tetapi perlu ada sekali Collagen Powder. Ini lah sebabnya saintis Shaklee sarankan pengambilan Collagen perlu diambil bila sudah masuk umur 25 tahun. Supaya badan kita dapat cukup asid amino dan protein.

Dapatkan ESP dan Collagen anda sekarang

Hubungi:
Najihah Razali
0123807024

#infosihat
#jomshaklee
#tsunamishaklee
#shakleeEffect
#Amazing10

Comments

Post a Comment

Thanks Lovelies

Popular posts from this blog

Resipi Sambal Kicap Style Orang Johor Jawe

Salam semua... Hehehe Jiha nak share resipi Sambal Kicap Style Orang Johor. Ada beberapa version mengikut kegemaran Jiha dan juga suami. Jadi boleh la nak try version yang mana-mana pun ye.
Version 1 : Kegemaran Sang Isteri (Jiha la hehehe)Bahan-Bahan Cili Api/Padi segenggam (ikut suka nak pedas banyak mana) Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Version 1 ni Jiha suka sebab pedas betul, makan dengan sup atau soto memang terangkat hehehe.
Version 2 : Selera Suami ku (Yus)Bahan-Bahan Cili Api/Padi 4-5 biji Cili Hijau 5-6 biji Bawang Putih 4 ulas Kicap Sedikit Garam dan Gula
Cara-Cara nya 1. Goreng dulu cili api/padi, cili hijau dan bawang putih (tak perlu hiris) 2. Masukkan yang dah digoreng dalam blender, masukkan kicap, garam dan gula dan Blend 3. Siap
Beza Version 2 ni ialah cili hijau tu je sebab dia nak…

Sunat bayi perempuan umur berapa yang sesuai??

Alhamdulillah, semalam selamat sunatkan Auni Nadra. Lagi 9 hari nak genap umur dia 10 bulan. Maafkan ibu dik, ibu lupa je. Dulu masa bersalin kan abang Aqeef Danial takda list kan benda ni so untuk awak pon ibu lupa.
Masa yang sesuai untuk sunat bayi perempuan
Seeloknya awal-awal bersalin tu sunatkan je terus kan. Tapi kes macam Jiha ni, kes terlupa BIG TIME, huhuhu. Tapi ada juga yang tak sampai hati katanya. Saya sampai hati sebab si Abang Aqeef Danial pon dah bersunat masa 5 bulan hehehe.
Sunat baby umur 10 bulan di Klinik Syifa
Agak cuak lah semalam. Kiterang pilih Klinik Syifa kat Gelugor, sederet je dengan Restoran Minah yang famous itu hehe. Alhamdulillah Doktor perempuan , Dr Arbaiie. Ibu-ibu sangat...MasyaAllah sekejap je rupanya proses sunat bayi perempuan ni. Since ini anak dara sudah besar and kuat melenting-lenting, so doktor suruh ibu pegang paha , ayah pegang tangan. Tak sampai 2 minit kot, siap dah disunatkan. Harga pon sangat affordable, RM20 sahaja. Lepas sunat tu d…

Kedai Perabot MURAH di Pulau Pinang

Since ramai sangat yang bertanya tentang almari gojes khas untuk stok Shaklee tu... ok let me share
Memang kedai perabot ni MURAH la di area Pulau Pinang ni. Jiha discover masa mula-mula pindah Penang dulu sebab nak mencari stove cabinet. Since rumah sewa kan, cari yang murah la. Rumah sendiri nanti, kalau ada rezeki baru la pasang kitchen cabinet idaman kalbu ahahahaha.
So google punya google jumpa la... stove cabinet nya RM120 je. Rata-rata kedai yang kami survey, paling murah pon rm300, kualiti yang sama malah ada yang lagi teruk kualiti pun ada tapi mahal. Oh NO...tidak berbaloi. So akhirnya kat kedai Uncle tu, dapat beli stove cabinet dan cabinet untuk letak pinggan mangkuk semua. Puas hati hehehhee.
Almari stok Shaklee ku yang murah. Nak yang macam Ikea macam neni Hadhatina punya, tapi tak muat kereta la pulak nak angkut dr sana ke Penang. And if nak kumpul order pon...kos lori semua tu jd mahal jugak. So google and jumpa satu kedai ni, kat Simpang Ampat. Tapi harganya RM700. So…